Règim de visites

En cas d’incompliments per part del progenitor no custodi, és factible acudir al jutjat per un episodi aïllat? Quants se n’han de produir?

Règim de visites

Que el progenitor no custodi no entregui el menor al progenitor que n’ostenta la guarda i custòdia conforme al que està establert judicialment ja suposa l’incompliment del règim de visites i, des d’un punt de vista estrictament jurídic, amb un primer incompliment ja és possible interposar davant del jutjat que va dictar la sentència que la mesura va establir un tipus d’acció específica: la demanda executiva.

Ara bé, plantejar una demanda executiva per un incompliment únic i aïllat no excessivament greu, com, per exemple, entregar-lo el matí següent en lloc del dia anterior a la tarda-nit, podria ser, en certa manera, contraproduent. Dit en un sentit col·loquial, seria més costós el remei que la malaltia, ja que col·locaria la família en una major crispació, cosa que podria originar múltiples procediments judicials i inclús la possibilitat que el jutjat entengui que es tracta d’una família conflictiva, arbitrant-se altres mesures d’acompanyament a la ruptura, com podria ser, fins i tot, el nomenament d’un coordinador de parentalitat.

No obstant això, sí que podria ser interessant per a aquest progenitor que quedi constància de l’incompliment, per la qual cosa li podria ser útil guardar els missatges que hagi enviat a l’altre progenitor amb motiu d’aquest retard o incompliment i, sobretot, les respostes que n’hagi rebut.

En aquestes circumstàncies, caldria saber a partir de quants incompliments s’hauria d’iniciar una demanda executiva. Evidentment no es pot donar una fórmula matemàtica al respecte, ja que s’hauran de calibrar diferents qüestions: si hi ha incompliments similars que es reiteren, si es produeixen en un espai de temps relativament curt, etc. Fins i tot es podria tenir en compte la manera de respondre del progenitor no custodi als requeriments de l’altre progenitor mitjançant els missatges que hem esmentat anteriorment. Si aquests missatges no s’han respost satisfactòriament i, sobretot, si no han rebut resposta, llavors s’hauria d’interposar la demanda executiva indicada, però sobretot amb la idea d’evitar situacions similars en el futur.

Creiem que si un incompliment similar al descrit es dona, per exemple, un cop al mes, quan s’hagi produït quatre o cinc vegades, podria ser raonable presentar la demanda. Però si aquests incompliments es produeixen en menys temps —tres en un mes, per exemple—, també s’hauria d’acudir ràpidament al jutjat, ja que en tos dos casos resulta evident la voluntat del progenitor no custodi de decidir unilateralment els horaris d’entrega, incomplint la resolució judicial.

 

 

Si us trobeu en una situació similar a la descrita, els nostres professionals us assistiran legalment per a trobar una solució que s’ajusti als vostres interessos i als dels vostres fills.